Laparoscopia reprezintă procedura de vizualizare a interiorului abdomenului folosind un laparoscop. Laparoscopul este un instrument lung şi subţire, prevăzut cu o sursă de lumină şi o cameră video, ce se introduce în abdomen printr-o mică incizie în piele.
Laparoscopia se poate face pentru a gasi cauza unor simptome precum dureri abdominale, dureri pelvine sau mărirea în volum a abdomenului sau a unei regiuni. Laparoscopia permite unui medic să vizualizeze în mod clar în interiorul cavităţii abdominale. Afecţiunile medicale comune care pot fi depistate prin laparoscopie includ:
- Endometrioze
- Boala inflamatorie pelvină
- Sarcina extrauterină
- Chisturi ovariene
- Apendicite
- Fibroame uterine
Chirurgia laparoscopică reprezintă o alternativă la chirurgia clasică şi presupune manipularea ţesuturilor cu ajutorul unor instrumente lungi si subţiri, ce se introduc în cavitatea abdominală prin intermediul trocarelor, inciziile fiind astfel foarte mici (5-15 mm). Vizualizarea organelor în timpul intervenţiilor laparoscopice, se face pe monitoare.
Unul dintre avantajele laparoscopiei este faptul ca stresul chirurgical resimţit de pacient este mult mai mic comparativ cu chirurgia clasică, astfel încât organisul se reface mai repede şi cu costuri biologice mai scăzute.